Utlandsjobben har fått Jörgen att se sitt yrke med nya ögon

Han har tidigare jobbat i London, Amsterdam, Sydney och Saudiarabien. Nu pendlar han mellan arbetsorten Visby och partnern i Chile. 61-årige Jörgen Larsson är retinaspecialisten som flyger mer än två och ett halvt varv runt jorden per år och hyllar sina sjuksköterskor för att hans livsstil fungerar.

Det är över 1300 mil mellan Gotland och Santiago och flygtiden är 18 timmar, exklusive mellanlandningar. Varken det ena eller det andra – eller det faktum att han inte talade spanska – avskräckte emellertid ögonläkaren Jörgen Larsson när han flyttade till Chiles huvudstad för två och ett halvt år sedan.


Jörgen Larsson har jobbat som ögonläkare i sex olika länder.

Såg möjligheterna 

Hans partner hade fått i uppdrag att starta upp Sydamerikas första IKEA-varuhus och Jörgen, som då redan hade jobbat en tid som hyrläkare, valde att se möjligheterna i stället för att fastna i språkliga och geografiska barriärer. 

– Det fungerade bra när vi bodde i Amsterdam så jag tänkte att det borde kunna göra det även i Chile. Så blev det också, även om corona har varit en försvårande omständighet. På grund av pandemin har jag tvingats ställa in två arbetsperioder i Visby, säger Jörgen som enligt sitt avtal ska vara ”hemma” och jobba fyra gånger per år, fyra veckor i stöten. 

 

Studerade i Lund 

Själva flygresan, som inkluderar byten i Stockholm och Amsterdam, har blivit en rutin. Jörgen läser, sover och tittar på film. Under perioderna i Visby bor han i en lägenhet som tillhandahålls av sjukhuset. 

– Jag reser endast med handbagage. På vinden i lägenheten har jag en resväska med allt jag behöver för vistelsen. 

Under hela sin internationellt präglade läkarbana, som inleddes med studier i Lund, har Jörgen jobbat med retinakirurgi. Innan han för sju och ett halvt år sedan flyttade till Amsterdam hade Jörgen varit verksam i London, Sydney och Saudiarabien.


King Khaled i Ryiadh, Saudiarabien, är ett av världens största ögonsjukhus.

Stor omställning 

Nytt land, nytt språk, nya arbetsrutiner – varje flytt innebar en omställningsprocess som var både utmanande och krävande. 

– När vi kom till Amsterdam så kände jag att jag inte hade lust att sätta mig in i ytterligare ett sjukvårdssystem. Därför kändes det som en perfekt lösning när en kollega i Visby frågade om jag kunde komma dit och sköta retinaverksamheten. 

På Visby Lasarett arbetar Jörgen huvudsakligen med injektionspatienter och när han är på plats utför han själv injektionerna. Från Santiago jobbar han nästan varje dag på distans och som redan antytts är han väldigt nöjd med det praktiska upplägget. 

 

Hyllar kollegorna 

Jörgen gör bedömningar av injektionspatienter och tar beslut utifrån det underlag som skickas till honom av sjuksköterskorna i Visby.

 – Sedan dikterar jag brev som sekreterarna skriver ut och skickar till patienterna. Jag vill verkligen betona hur duktiga medarbetare jag har i Visby. De är fantastiska och utan dem skulle det inte fungera att jobba på det här sättet. 

Jörgen jobbar i genomsnitt 8-10 timmar per vecka med Visby när han är i Chile. Vid sidan av arbetet investerar han en del tid i att förbättra sin spanska. 

– Måndagar och onsdagar har jag konversationsspanska, då samtalar jag med en spansklärare om bland annat politik. På så sätt vässar jag mitt språk trots att större delen av vår umgängeskrets inte talar spanska, säger Jörgen som efter gymnasiet sökte lite olika utbildningar innan han lite slumpmässigt kom in på läkarutbildningen.


Jörgen med kollegor under ett arbetspass på King Khaled-sjukhuset.

Slitna kollegor 

– Jag ville ge det en chans och det visade sig att jag trivdes utmärkt så jag fortsatte. Efter utbildningen jobbade jag ett år som allmänkirurg, men det är väldigt jourtungt och man är vaken ganska många nätter. Jag tyckte nog att mina överläkarkollegor såg ganska slitna ut i ganska unga år. 

En vän övertalade Jörgen att ta ett vikariat på ögonmottagningen i Örebro, vilket skulle visa sig vara ett bra beslut. 

– Jag var väl lite skeptisk först men trivdes jättebra. Och det är verkligen ett roligt och omväxlande jobb att vara ögonläkare. Man får en mix av olika områden; lite kirurgi, lite medicin, lite endokrinologi. 

 

Född i Malmö 

Från Malmö började Jörgen jobbade som ögonläkare även i Helsingborg, Eskilstuna, Örebro och Lund innan han kring millenniumskiftet inledde utlandsdelen av sin karriär i London. Därefter gick flyttlasset till andra sidan jordklotet, närmare bestämt till Sydney. Efter några år i Australien kom han 2005 till Saudiarabien, där han fick ett uppdrag på ett av världens största ögonsjukhus. 

– Saudiarabien är ett konservativt samhälle och det var en mycket speciell miljö att arbeta i. Kvinnorna bar slöja och man såg bara ögonen när man undersökte dem, berättar Jörgen som inte tvekar på frågan huruvida han tycker att åren utomlands har utvecklat honom som ögonläkare. 

– Absolut. Dels är sjukvårdssystemen uppbyggda på olika sätt och det finns skillnader i hur man jobbar. Men även sjukdomspanoramat kan skilja sig betänkligt från land till land. I Saudiarabien finns det sjukdomar som vi inte så ofta ser i Sverige, till exempel familjeexsudativ vitreoretinopati (FEVR) och Vogt Koyanagi Haradas sjukdom (VKH). Däremot förekommer åldersrelaterad makuladegeneration, som är vanligt i västvärlden, mer sällan i mellanöstern. De ögonoperationer man utför i Saudiarabien är oftast mer komplicerade eftersom de sker senare i sjukdomsprocessen. 

Den största allmänna erfarenheten från åren utomlands, anser Jörgen, är att han har vidgat sina vyer och lärt sig tänka i nya banor.


Jörgen tillsammans med kollegorna Mark och Mae på ögonsjukhuset i Sydney.

Öppet sinne 

– Det är viktigt att ha ett öppet sinne och våga prova nya saker. Jag har insett att allt inte måste göras på samma sätt överallt. Kanske blir det lika bra, eller till och med bättre, om vi gör så här istället för så där. 

Jörgen har trivts bra vart han än har kommit, alla länder har sina fördelar menar han. 

– I England fanns ett oändligt utbud av nöjen, medan vädret var tråkigt och det var trångt och lite lägre standard på bostäderna. I Australien var vädret underbart och jag hade bara tio minuter ner till stranden, dessutom är australiensarna lätta att jobba med. Samtidigt är det ju väldigt långt bort. I Saudiarabien var det sociala livet roligt. Man har elva veckors semester och vi reste en hel del när vi bodde där. 

Jörgen är tillfreds med livet även i Chile där han avser att stanna kvar ytterligare några år. 

– Klimatet är behagligt med milda vintrar, svensk sommarvärme på våren och hösten och även om somrarna är lite väl varma så är det ett bekvämt liv. Vi bor i ett hus med stor trädgård, swimmingpool och en rymlig terrass där vi ofta grillar med våra vänner.


Jörgen åker till Visby fyra gånger per år, fyra veckor i taget.

Utbildar yngre läkare 

Ambitionen är att under de sista åren av yrkeskarriären successivt lära upp personalen i Visby så att saknaden efter Jörgens egen kompetens blir så liten som möjligt när han väl går i pension. 

– I Visby finns det åtminstone en annan läkare som har ungefär samma kunskaper som jag, men han är oumbärlig inom andra områden. Så visst känner jag ett stort utbildningsansvar. Jag ser det som en av mina viktigaste uppgifter att förmedla kunskap till yngre läkare inom retina. De är med mig på mottagningen för att exempelvis lära sig bedöma patienter med OCT och Fluoresceinangiografier. Jag lär även ut hur man laserbehandlar och ger intravitreala injektioner. Allt detta gör vi när vi arbetar tilsammans och har möjlighet att se och bedöma patienter tillsammans, avslutar Jörgen Larsson.


Familial Exudative Vitreoretinopati (FEVR) är en sällsynt ärftlig störning av Retinal vaskulatur som kännetecknas av abrupt upphörande av tillväxten av perifer retinal kapillärer. FEVR verkar uppvisa betydande fenotypisk och genotypisk variation.1 

Vogt-Koyanagi-Haradas sjukdom (VKH) påverkar ögon, öron, nervsystem och hud. Den exakta orsaken till VKH är oklar, men symtomen tros bero på att immunsystemet svarar onormalt på en virusinfektion. Även genetiska faktorer kan ligga bakom uppkomsten.2 


Referenser
  1. https://ichgcp.net/
  2. https://rarediseases.info.nih.gov
Betygsätt sidan
SE2111247413 (24 november 2021)
×

Ask Speakers

×

Medical Information Request